Informatie over

Warmtepompen

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp is een duurzaam en interessant alternatief voor het verwarmen en koelen van een woning. Simpel gezegd haalt een warmtepomp energie uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht. Met deze energie kan de warmtepomp verwarming, koeling en warmtapwater leveren. Dat is een groot verschil met de cv-ketel alleen maar verwarming en warmtapwater kan leveren. Een ander verschil is dat een cv-ketel gas gebruikt en een warmtepomp elektriciteit.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of (grond)water. Dat kan per type warmtepomp anders zijn. Met een compressor geeft de pomp de energie, in de vorm van warmte, af aan water voor het afgiftesysteem. Dat kan bijvoorbeeld een radiator of vloerverwarming zijn. Een warmtepomp levert net als een cv-ketel verwarming en warmtapwater zelf koeling. Dit alles met minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu.

Eigenlijk doet een warmtepomp het omgekeerde van een koelkast. Een koelkast verplaatst warme lucht van binnen naar buiten waardoor het in de koelkast kouder wordt. Een warmtepomp doet het omgekeerde; hij zorgt dat het binnen warmer wordt. Beide apparaten werken wel volgens hetzelfde principe. Ze zetten elektriciteit om in een bepaalde temperatuur en verplaatsen daarna de warmte of de koude.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

De warmtepomp is op dit moment een van de meest efficiënte manieren om je woning te verwarmen. Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht). Het energieverbruik kan wel vijf keer lager zijn dan bij een traditionele cv-ketel. Goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Met een warmtepomp gebruik je geen gas meer. Alleen bij een hybride warmtepomp gebruik je (een beetje) gas én elektriciteit. En dat is interessant! Bovendien moeten we ons in Nederland erop voorbereiden dat we vanaf 2050 geen gebruik meer maken van gas.Omdat de warmtepomp ook kan koelen, heb je aan een apparaat genoeg om je huis te verwarmen én te koelen. Een ander voordeel is dat een warmtepomp de waarde van je woning verhoogt.

Een warmtepomp is onderhoudsvriendelijk en veilig. Als je verwarmt met een warmtepomp loop je geen risico op koolmonoxidevergiftiging of schoorsteenbrand; er wordt namelijk niets verbrand. U maakt zich ook geen zorgen om uw koelkast!

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

De aanschaf van een warmtepomp is een investering en de kosten van je elektriciteitsverbruik nemen toe. Toch zal de rest van je energiekosten afnemen. Wel kun je gebruik maken van de ISDE investeringssubsidie voor bestaande woningen. Afhankelijk van je type warmtepomp is subsidie gemiddeld tussen de €2700 – €5700.

Welke radiatoren zijn geschikt voor een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan de cv-ketel. Het water is maximaal 55 graden, bij de centrale verwarming is dat 60 tot 80 graden. Dat betekent dat je radiatoren nodig hebt warmte geven bij een lagere temperatuur.

Heb je die niet? Dan kun je bijvoorbeeld radiator-ventilatoren kopen. Echter veel cv-systemen in Nederland zijn ingesteld op een te hoge temperatuur dan uw huis nodig heeft. Vaak zien wij dat het omschakelen van 60- 80 graden naar 55 graden probleemloos kan. Doe de test Er bestaan speciale radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming (LTV), dit worden ook wel convectoren genoemd. Ook vloerverwarming past goed bij deze manier van verwarmen. Wij adviseren graag over de aanpassingen die nodig zijn om je huis te kunnen verwarmen met een warmtepomp.

Krijgt een warmtepomp het huis direct warm?

Nee, dat duurt iets langer dan bij de cv. Een warmtepomp zorgt voor warmte, maar werkt langzamer dan een cv-ketel. Een warmtepomp verwarmd je huis gelijkmatiger. Vergelijk het met een auto die rustig op de cruise control rijdt. Veel bewoners ervaren na het wissel van een cv-ketel naar een warmtepomp een merkbaar hoger comfort. Je kunt de thermostaat ’s nachts minder laag te zetten dan bij de cv. Bij een geïsoleerd huis kan dat zonder energieverlies.

Is een warmtepomp veilig?

Ja. Met een warmtepomp loop je geen risico op koolmonoxidevergiftiging of schoorsteenbrand. Er wordt namelijk niets verbrand. U maakt zich ook geen zorgen om uw koelkast! Kies wel altijd voor een gecertificeerde installateur via Nordic Energy Solutions.

Hoe onderhoud ik mijn warmtepomp?

Met een regelmatige onderhoudsbeurt door een deskundige bedrijf blijft de warmtepomp in topconditie. Door regelmatig onderhoud verleng je de levensduur van het apparaat en blijft het energiezuinig werken. Een warmtepomp heeft minder onderhoud nodig dan een cv-ketel.

Bezoekadres
Nordic Energy Solutions
Kraton 5A
8271 RR IJsselmuiden
Onze merken
© 2024 Nordic Energy Solutions | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring